neděle 24. června 2012

Úvaha nad letošními výkony Petry K.

Na nedávném turnaji v Eastbourne Petra skončila už v prvním kole. A protože to byl první a jediný přípravný turnaj na trávě teď před Wimbledonem, opět to na internetových diskuzích vyvolalo vášnivé debaty o její letošní formě a jejích výkonech celkově. Jasně, letos ještě žádný titul ani žádné finále, takže ve srovnání s loňskem to vypadá (a asi i je) horší. Ale opravdu je to až taková tragedie?

Semifinále, semifinále, 3. kolo, 2. kolo, semifinále, 2. kolo, čtvrtfinále, semifinále a 1. kolo, k tomu vítězství na Hopmanově poháru a 4 vítězství ve Fed Cupu - to je zatím její letošní bilance. Nic, za co by se měla stydět ani nic, co by nasvědčovalo nějakému dramatickému poklesu výkonnosti, naopak oproti loňsku jsou výsledky stabilnější.

Možná jsme všichni - fanoušci, média, experti i ona sama - čekali víc, možná až moc. Vyhrávat turnaj za turnajem by bylo moc fajn, leč hráčky ve špičce jsou tak vyrovnané, že to prostě nejde. Vika řádila v první části sezony, teď je na koni Máša a za pár měsíců to zas může být některá jiná. To není jako u mužů, kdy si většinu titulů rozdělí Djokovič, Nadal a Federer.

Petra se do špičky propracovala loni. Loni hrálo všechno pro ni: útočila ze zadních pozic, takže na její straně byl moment překvapení, zatímco tlak byl povětšinou na straně soupeřky; špička byla ohromně vyrovnaná, nebyla žádná jasná leaderka a "stará garda," tedy hráčky jako Kim, Serena nebo Venus většinu sezony absentovaly (i když s Kim hrála myslím dvakrát a v obou případech vyhrála). Proto šla do špičky rychleji, než se všeobecně čekalo.

Čím rychleji se loni do špičky dostala, tím větší na ní je letos tlak, ostatně všichni si jistě pamatujeme, jak média před Australian Open zuřivě počítala, kdy že se to stane tou světovou jedničkou. Není se moc co divit, podobně úspěšná Češka tu od dob Jany Novotné nebyla.

Do letošní sezony nastoupila jako světová dvojka, jako hráčka, která má co nevidět zaujmout post světové jedničky a jako hráčka, od které se čekalo, že bude současnému tenisu vládnout. Tato očekávání ji vystavila ohromnému tlaku, který není lehké zvládnout.

To, co ještě nedávno bylo výhodou se rázem stalo slabinou - z momentu překvapení je rázem nedostatek zkušeností, zvlášť ve srovnání s Vikou, Mášou, o Sereně ani nemluvě, nezvyk na zvýšený zájem marketingových partnerů, obhajoba získaných trofejí, to všechno jsou věci, se kterými se také musí vypořádat. A navíc ji ještě přibrzdilo zranění.

Nemyslím, že Petra je v nějaké krizi, to je poměrně přirozený vývoj - po sezoně, která znamená vstup mezi elitu, následuje sezona, která až tak úspěšná být nemusí, je to zkrátka taková sezona stabilizační. Ostatně, něčím podobným si loni prošel Tomáš Berdych.

Petra je mladé děvče, co má kariéru ještě před sebou, nemusí nikam spěchat a nepotřebuje za každou cenu dělat změny v týmu, už vůbec ne na trenérské pozici, jak také někteří navrhují. To je věc, která je podle mě zatím předčasná a hlavně nevratná a nic dobrého by nepřinesla.

Prognózovat pád žebříčkem a lámat nad ní hůl, to rozhodně není na místě. Dejme jí čas, ona ještě předvede, co v ní je. A možná to stihne už teď ve Wimbledonu.


Komentovat přes facebook:

Žádné komentáře: